ⓘ Ed O’Neill

                                     

ⓘ Ed O’Neill

Ed O’Neill, właśc. Edward Leonard O’Neill – amerykański aktor, występował w roli Ala Bundy’ego w serialu Świat według Bundych oraz Jaya Pritchetta w serialu Współczesna rodzina. Zagrał również w takich filmach jak: Świat Wayne’a, Świat Wayne’a 2 oraz Zadanie specjalne. Był dwukrotnie nominowany do nagrody Złotego Globu.

30 sierpnia 2011 r. otrzymał własną gwiazdę w Hollywoodzkiej Alei Sławy.

                                     

1. Wczesne życie

O’Neill urodził się w Youngstown, Ohio. Jego matka Ruth Ann z domu Quinlan była pracowniczką społeczną, natomiast jego ojciec, Edward Phillip O’Neill, był kierowcą ciężarówek.

Ed uczęszczał do średniej szkoły Urszulanek w Youngstown i studiował na Ohio University w Athens, gdzie był członkiem korporacji akademickiej Delta Sigma Phi i Youngstown State University. O’Neill został zawodnikiem drużyny futbolu amerykańskiego Pittsburgh Steelers, w której grał na pozycji wspomagającego. Został zwolniony przed rozpoczęciem sezonu 1969. Później w serialu Świat według Bundych grał szkolną gwiazdę futbolu amerykańskiego, której "dni chwały” już dawno minęły i która zaliczyła 4 przyłożenia w jednym meczu.

Tuż przed rozpoczęciem kariery aktorskiej O’Neill był nauczycielem na Youngstowns Ursuline High School.

                                     

2. Kariera

O’Neill zagrał Lenny’ego w wystawionej na scenie sztuce Myszy i ludzie na American Repertory Theater w Cambridge w stanie Massachusetts. Potem występował w kilku filmach takich jak Kolekcjoner kości, Little Giants czy Dutch. Wystąpił również w remakeu kryminalnego serialu telewizyjnego Obława org. Dragnet.

O’Neill jest jednak szczególnie znany z roli Ala Bundy’ego w serialu Świat według Bundych, który jest jednym z najdłużej emitowanych serialów komediowych w USA. Pierwotnie rola ta została zaproponowana Samowi Kinisonowi, który odrzucił ją, nie zdając sobie sprawy, że traci rolę w części amerykańskiej i światowej kultury. Serial został stworzony przez Michaela G. Moye oraz Rona Leavitta.

Wystąpił także w filmach Świat Wayne’a i Świat Wayne’a 2, jednak była to bardzo mała rola. Grał też Relisha, króla trolli w miniserialu The 10th Kingdom. W serialu 8 Simple Rules zagrał epizodyczną rolę – starego chłopaka Katey Sagal, a następnie wystąpił w serialu sieci telewizyjnej NBC o nazwie Prezydencki poker.

Ostatnią ważną postacią graną O’Neilla był Bill Jacks z serialu John z Cincinnati. Obecnie O’Neill reklamuje serwis "AOL Video”. Występuje również w kilku innych reklamach.

Od 2009 roku O’Neill wciela się w rolę Jaya Pritchetta w sitcomie stacji ABC Współczesna rodzina. Rola przyniosła mu trzy nominacje do nagród Emmy w latach 2011-13.

                                     

3. Życie prywatne

O’Neill jest żonaty z aktorką Catherine Rusoff, która w 1991 roku wystąpiła gościnnie w Świecie według Bundych. W 1989 para była w separacji, ale w 1993 roku pogodziła się. O’Neill ma dwie córki ur. 1996 i 1999 w Venice Kalifornia). Od piętnastu lat pod okiem Roriona Gracie trenuje brazylijskie jiu-jitsu. Z tą sztuką walki zapoznał go reżyser John Milius. W 2007 roku O’Neill zdobył czarny pas w BJJ brazylijskim ju jitsu. W trakcie kariery aktorskiej aktor mieszkał w Los Angeles w dzielnicy Venice, obecnie, gdy nie występuje już regularnie w filmach, mieszka najprawdopodobniej gdzieś w stanie Ohio.

                                     

4. Polityka

17 października 2008 O’Neill w trakcie wiecu Barracka Obamy zabrał głos i wypowiedział się na temat jego kandydatury na prezydenta USA. Poparł on wówczas kandydata Partii Demokratycznej. Cztery dni później opublikowano reklamę z Edem O’Neillem jako Alem Bundym, która prezentowała plan Obamy wyjścia z kryzysu finansowego.

                                     

5. Filmografia

  • Zbrodnie Nowego Jorku 2001 jako detektyw Michael Mooney
  • Jednoręki mistrz A Winner Never Quits, 1986 jako Whitey Wyshner
  • Przygody Forda Fairlane’a The Adventures of Ford Fairlane, 1990 jako Amos
  • John z Cincinnati 2007 jako Bill Jacks
  • Kiedy twój kochanek odchodzi When Your Lover Leaves, 1983 jako Mack Shore
  • Wybawienie Deliverance, 1972 jako policjant
  • Do szaleństwa Dutch, 1991 jako Dutch
  • Nicks Game 1993 jako Ron Hawthorne
  • Obława Dragnet, 2003-2004 jako Joe Friday
  • Giganciki Little Giants, 1994 jako Kevin O’Shea
  • Popeye Doyle 1986 jako Jimmy Popeye Doyle
  • Numer stulecia Lucky Numbers, 2000 jako Dick Simmons
  • Zbrodnia niedoskonała Disorganized Crime, 1989 jako George Denver
  • Spartan 2004 jako Burch
  • Prawo do śmierci Right to Die, 1987
  • Zadanie specjalne Cruising, 1980 jako detektyw Schreiber
  • Świat Wayne’a 2 Wayne’s World 2, 1993 jako Glen
  • Drużyna asów Blue Chips, 1994 jako Ed
  • K-9 1989 jako Brannigan
  • In the Game 2005 jako Buzz
  • Współczesna rodzina 2009
  • Wszystkie moje dzieci All My Children, 1970
  • Prefontaine 1997 jako Bill Dellinger
  • Kolekcjoner kości The Bone Collector, 1999 jako detektyw Paulie Sellitto
  • Hiszpański więzień The Spanish Prisoner, 1997 jako szef FBI
  • Siostrzyczki Sibling Rivalry, 1990 jako kapitan Wilbur Meany
  • Świat Wayne’a Wayne’s World, 1992 jako Glen
  • Steel Valley 2005 jako Kongresmen Cardone
  • Niczyje dziecko Nobodys Baby, 2001 jako Norman Pinkney
  • Projekt Kronos W.E.I.R.D. World, 1995 jako dr Monochian
  • A Very Retail Christmas 1990
  • Świat według Bundych Married. with Children, 1987-1997 jako Al Bundy.
  • Inseparable 2006 jako Alan
  • Bezduszne Prawo The Whereabouts of Jenny, 1991 jako Jimmy O’Meara
  • The Day the Women Got Even 1980 jako Ed
  • Psy wojny The Dogs of War, 1981 jako Terry
  • Szkoła gladiatorów Police Story: Gladiator School, 1988 jako sierżant Stanley Bivens
  • Farrell for the People 1982 jako detektyw Jay Brennan
  • Braker 1985 jako Danny Buckner
  • Dziesiąte królestwo The 10th Kingdom, 2000 jako Relish Król Troll
aktor gościnnie
  • Detektyw Hunter Hunter, 1984-1991 jako Dan Colson
  • Midnight Caller 1988-1991 jako Hank
  • Prezydencki poker The West Wing, 1999-2006 jako Gubernator Eric Baker
  • Policjanci z Miami Vice, 1984-1989 jako Arthur Lawson/Artie Rollins
  • Spenser: For Hire 1985-1988 jako Buddy Almeida
  • The Equalizer 1985-1989 jako lekarz
  • Top of the Heap 1991 jako Al Bundy
  • 8 prostych zasad 2002-2005 jako Matt


                                     
  • Królestwa O Neill irlandzkie nazwisko Michael O Neill północnoirlandzki piłkarz i trener piłkarski Ed O Neill amerykański aktor Tip O Neill Award
  • John Patrick O Neill ur. 11 marca 1958 w Londonderry północnoirlandzki piłkarz występujący na pozycji obrońcy. O Neill zawodową karierę rozpoczynał
  • Tip O Neill właśc. Thomas Phillip O Neill Jr. ur. 9 grudnia 1912, zm. 5 stycznia 1994 amerykański polityk, wieloletni członek Izby Reprezentantów
  • Gerard Kitchen O Neill ur. 6 lutego 1927 w Nowym Jorku, zm. 27 kwietnia 1992 w Redwood City amerykański fizyk, futurolog, pracownik naukowy Princeton
  • O Neill 16 października 1888 27 listopada 1953. Był synem irlandzkiego aktora Jamesa O Neilla i Elli O Neill Jak większość Irlandczyków O Neill rozpoczął
  • Jennifer O Neill w bazie IMDb ang. Jennifer O Neill w bazie Notable Names Database ang. Jennifer O Neill w bazie Filmweb Jennifer O Neill w Internetowej
  • Chris O Neil właściwie Christine O Neill ur. 19 marca 1956 w Newcastle australijska tenisistka. Jej największym osiągnięciem jest wygrana w Australian
  • Squire O Neill 1957: Skrzydła orłów jako kapitan Spear Posiada swoją gwiazdę na Hollywoodzkiej Alei Gwiazd. Henry O Neill w bazie Filmweb Henry O Neill w bazie
  • O Neill Dominguez ur. 14 października 1973 w Paso de Los Torros urugwajski piłkarz występujący na pozycji ofensywnego pomocnika. Fabián O Neill zawodową
  • Paul H. O Neill ur. 1935 amerykański przedsiębiorca i polityk, sekretarz skarbu Paul O Neill 1956 2017 amerykański muzyk, konmpozytor, producent
  • Hugh O Neill botanik Hugh O Neill hrabia Hugh O Neill 1. baron Rathcavan Hugh O Neill 3. baron Rathcavan